İnternet güvenliÄŸi alanında çalışma yapan Internet Watch Foundation (IWF – İnternet Müşahede Vakfı) araÅŸtırmalarına nazaran, Covid kısıtlamaları devrinde, çocukların online cinsel istismarının görüldüğü imajlarda büyük artış oldu.
2021’de fotoÄŸraf yahut görüntü biçimindeki bu imajların yer aldığı toplam 252 bin internet adresi tespit edildi. Bu sayı evvelki yıl 153 bin civarındaydı.
İngiltere merkezli vakıf, çocukların manipüle edilerek kendi istismarlarını kayıt altına almalarını içeren imgelerde değerli artış olduğunu belirtiyor.
Vakıf, bilhassa 7-10 yaş kümesindeki çocukları içeren bu cins malzemelerin üç kat arttığına dikkat çekiyor.
IWF, bu artışın Covid kısıtlamaları nedeniyle milyonlarca insanın meskende daha fazla kalması ve internette daha uzun mühlet vakit geçirmesinden kaynaklı olabileceğini söylüyor.
Araştırmada, kısıtlamalar devrinde, internet üzerinden cinsel istismarlarda çok daha küçük yaştaki çocukların amaç alındığı belirtiliyor.
IWF raporunda, pandemi devrinde çocukların internette daha fazla vakit geçirdikleri vurgulanarak bunun onları, “kamera önünde kendi cinsel istismarlarını kaydetmeye yönelten kriminal toplulukların manipülasyonlarına açık hale getirdiÄŸi” söz ediliyor.
- İtalya’da dark web üzerinden çocuk istismarı manzaraları operasyonu: 13 gözaltı
- Europol: İnternette çocukları taciz eden zanlılar koronavirüs salgınından faydalanmaya çalışıyor
- İnternette çocuk istismarı imajlarında büyük artış
2021’de bu cinsten 182 bin kayıt tespit edildiÄŸi ve bunların 27 bininin 7-10 yaÅŸ kümesine iliÅŸkin olduÄŸu, bunun ise evvelki yıla nazaran üç kat artış söz ettiÄŸi vurgulanıyor.
Çoğunlukla halk, polis, teknoloji firmaları yahut IWF analistlerinin kendileri tarafından bildirilen istismar içerikleri, doğrulukları teyit edildikten sonra, o içeriğin yayımlandığı ülkenin yetkilileri ile irtibata geçiliyor.
IWF’e nazaran, kendi cinsel istismarlarını kaydetme bakımından 148 bin hadise ile 11-13 yaÅŸ kümesindeki çocuklar en büyük kümeyi oluÅŸturuyor.
İnternet güvenliÄŸi konusunda bir yasa tasarısı PerÅŸembe günü İngiltere’de Avam Kamarası’nda bir karma komitede tartışılacak. Tasarı, çocukların internet güvenliÄŸinin saÄŸlanmasında teknoloji ÅŸirketlerine daha fazla sorumluluk verilmesini de içeriyor.