T24 Dış Haberler
ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgal etmeye hazırlandığına dair “kanıt” gördüğünü tabir ederek Moskova’ya “çok ciddi” ekonomik yaptırımlar uygulanabileceÄŸi tehdidinde bulundu.
Stokholm’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bahis üzerine konuÅŸmaya hazırlanan Blinken, Moskova’yı ülkenin Ukrayna hududunda on bilerce ek muharip güç toplamakla suçladı.
Letonya’nın baÅŸÅŸehrinde yapılan NATO DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı’nda konuÅŸan Blinken, Rusya’nın planlarının kendilerini endiÅŸelendirdiÄŸini belirtirken Moskova’nın “ülkeyi içeriden karıştırma teÅŸebbüsleri de olduÄŸunu tabir etti.
Blinken, “Devlet Lideri Putin’in iÅŸgal kararı alıp almadığını bilmiyoruz. Lakin buyruÄŸu vermesinden saatler sonra bunu yapabilecek bir kapasite oluÅŸturduÄŸunu biliyoruz” sözlerini kullandı.
“Bu sorunu sorumlu olarak çözmenin tek yolu diplomasidir” diyen Blinken, aksi takdirde durumun Rusya için ‘ağır sonuçları olacağını belirtti: “Kremlin’e kararlı bir biçimde karşılık vereceÄŸimizi bildirdik. Buna daha evvel kullanmaktan kaçındığımız ekonomik tedbirler de dahil”.
Kiev’in Batılı müttefikleri son aylarda bir asker yığınağı meydana geldiÄŸini ve Rusya’nın kış aylarında Ukrayna’ya girebileceÄŸini savunuyordu.