Avrupa Kurulu, üye ülkelerde nükleer ve doğalgaz alanlarındaki güç yatırımlarının sınıflandırılmasına ait uzman istişare sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Komite, yeni nükleer güç ve doğal gaz santrallerinin “yeşil yatırım” olarak sınıflandırılmasını önerdi.
Uzman istişare sürecinin tamamlanmasının akabinde Kurul bu ay ilgili mevzuatı onay için Avrupa Birliği (AB) Kurulu ve Avrupa Parlamentosu’na (AP) gönderecek.
Komite, AB’nin yürütme organı.
AB’nin “yeşil” sınıflandırmasına dahil olan güç yatırımları finansmana daha kolay erişim sağlıyor.
Kelam konusu nükleer santrallerin “yeşil yatırım” sayılması için 2045’ten evvel ruhsat almaları gerekiyor.
“Yeşil yatırım” olacak doğal gaz yatırımlarının ise kömürün yerine geçecekse kilovatsaat başına 270 gramdan daha az karbon emisyonu salması ve inşaat müsaadesinin 2030 yılı bitiminden evvel alınması kural koşuluyor.
Kurul, teklifinin, AB’nin pak güce geçiş planı için kilit ehemmiyette olduğunu savunuyor, “Fosil gaz ve nükleer güç dallarının AB iktisadının karbonsuzlaşmasına katkıda bulunabileceğini kabul etmek gerekiyor” diyor.
Almanya’dan reaksiyon
Almanya Etraf Bakanı Steffi Lemke ise “yanlış” bulduğu teklifin hayata geçmesi halinde, nükleer gücün etraf felaketlerine ve büyük ölçüde nükleer atığa yol açabileceğini söyledi. Almanya İktisat ve İklim Muhafaza Bakanı Robert Habeck de teklifin sürdürülebilirlik tarifini sulandırdığını belirtti.
Almanya’nın yanı sıra, Avusturya ve Lüksemburg da nükleer gücün “yeşil” sınıflandırmaya dahil edilmemesinden yana.
AB üyesi ülkelerin birçok öneriyi desteklerse, plan 2023’te yürürlüğe girecek.
Fransa ne istiyor?
Fransa dahil kimi AB üyeleri, nükleer gücün iklim değişimi ile gayrette tesirli, inançlı ve rekabetçi bir kaynak olduğunu belirterek, “yeşil yatırım” sınıflandırma çerçevesine dahil edilmesini istiyordu.
Birtakım AB ülkeleri de, doğalgazın da süreksiz müddetle AB yatırım sınıflandırma kurallarında sürdürülebilir olarak kabulünü istiyordu.
Fransa, elektriğinin yüzde 70’ini nükleer santrallerde üretiyor lakin bu oranının 15 yıl içinde yarıya indirilmesi hedefleniyor.
Fransa 2035 yılına kadar 12 nükleer reaktörü kapatarak nükleer güce bağımlılığını azaltma taahhüdünde bulunmuştu.
- COP26: İklim doruğuna rağmen, ‘dünya 2,4 derecelik bir sıcaklık artışına hakikat gidiyor’
- Angela Merkel, Almanya’yı nasıl değiştirdi?
- Global güç krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?: ‘Bu kış gaz yakmayıp meskende kazakla oturmak gerek’
İlgili