ABD Lideri Joe Biden, iklim değişikliğinin halihazırda dünyaya büyük ziyan verdiğine dikkati çekerek, “Şu anda dünya tarihinde bir dönüm noktasındayız.” ikazında bulundu.
İklim Değişikliği Konferansı’nda konuşan ABD Başbakanı Biden, iklim kriziyle uğraş için süratli hareket etme davetinde bulundu. Konuşmasında öteki dünya başkanlarına emisyonları azaltmak için harekete geçmek ismine sırf “kısa bir zaman” kaldığının altını çizen Biden, “Açık olanı söylemek gerekirse tarihin gözleri üzerimizde ve derin bir soru ile karşı karşıyayız. Harekete geçecek miyiz? Gerekeni yapacak mıyız? Önümüzde duran büyük fırsatı kıymetlendirecek miyiz? Yoksa gelecek kuşakları acı çekmeye mi mahkum edeceğiz” sözlerini kullandı.
“Glasgow, ortak geleceğimizi korumak için 10 yıllık tutku ve inovasyonun başlangıcı olmalı”
Lider Biden, COP26 Konferansı’nın geleceğe yönelik ehemmiyetine dikkat çekerek, “Glasgow, ortak geleceğimizi korumak için 10 yıllık tutku ve inovasyonun başlangıcı olmalı” sözlerini kullandı. İklim değişikliğinin dünyayı kasıp kavurduğunu, “insanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını yok ettiğini” ve ülkelere trilyonlarca dolara mal olduğuna dikkat çeken Biden, “Kaydedilen sıcaklık ve kuraklık, geniş çapta orman yangınlarını ve kimi bölgelerde mahsul kıtlığını körüklüyor. Evvelden yüzyılda bir görülen fırtınalar birkaç yılda bir oluyor. Son birkaç ayda ABD bunların tamamını yaşadı” dedi.
Dünya başkanlarına “Dünya tarihinde bir dönüm noktasında duruyoruz” biçiminde hitap eden Biden, “Kendimize yatırım yapma ve adil bir pak güç geleceği inşa etme yeteneğine sahibiz ve bu süreçte dünya çapında milyonlarca yeterli fiyatlı iş ve fırsat oluşturuyoruz” dedi.
“Öyleyse bu, Glasgow’da tarihin davetine karşılık verdiğimiz an olsun”
İklim krizinin “insan varlığına yönelik varoluşsal bir tehdit” olduğunu belirten Biden, COP26 iklim tepesi için toplanan dünya önderlerini emisyonları azaltmak ve gezegeni kurtarmak için bir ortaya gelmeye çağırdı. Lider Biden, “Kolektif hayatlarımızın zorluğu budur. Bu insan varlığına yönelik varoluşsal bir tehdit ve her gün eylemsizliğin maliyetini erteliyoruz. Öyleyse bu, Glasgow’da tarihin davetine cevap verdiğimiz an olsun. Bu, gezegenimizi koruyan ve her yerdeki insanların hayat kalitesini yükselten 10 yıllık dönüştürücü hareketin başlangıcı olsun. Bunu yapabiliriz. Yalnızca bunu yapmak için seçim yapmalıyız. O vakit haydi işe başlayalım” diye konuştu.
“ABD, gelişmekte olan ülkelerin pak güç geçişlerine yardımcı olmak istiyor”
ABD’nin gelişmekte olan ülkelerin pak güç geçişlerini hızlandırmasına yardımcı olmak istediğini aktaran Lider Biden, “Yardım etme yükümlülüğümüz var” dedi. Dünya başkanlarına seslendiği konuşmada Biden, idaresinin 2024 yılına kadar ABD’nin gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı takviyesini 4 katına çıkarmak için ABD Kongresi ile birlikte çalıştığını belirtti.
Biden, Trump’ın iklim aksiyonları için dünya başkanlarından özür diledi
Lider Biden, COP26 Konferansı’nda dünya başkanlarından ABD’nin eski Lideri Donald Trump idaresinin Paris İklim Muahedesi’nden çekilmek için attığı adımlar için de özür diledi. Biden, “Sanırım özür dilememeliyim fakat ABD’nin Trump idaresi Paris Muahedesi’nden çekilip bizi bir nevi başımızı sıkıntıya soktuğu için özür dilerim” sözlerini kullandı.
“Glasgow’daki buluşmamız, seyahatin sonu değil, bunu hepimiz biliyoruz” diyen Lider Biden, bunun “gerçekten yalnızca bir başlangıç çizgisi” olduğunu kaydetti.
İlgili