Koronavirüs’ün Omicron varyantının tespit edildiğinin duyurulmasından iki hafta sonra Güney Afrika’daki tabiplerden varyanta ait çeşitli klinik bulgular gelmeye başladı. Tabiplerin pek birden fazla, gördükleri Omicron olayı hastaların hastalığı Delta’dan daha hafif atlattığını söyledi.
The Times of Israel’de yer alan habere nazaran, Güney Afrikalı tabipler Omicron varyantının daha süratli bulaşabileceğini lakin daha ağır hastalığa neden olmadığına ait klinik bulgularını paylaşıyor.
Dr. Unben Pillay, hastalığın çoğunlukla konutta, 10-14 günlük izolasyon sürecinde atlatıldığını söyledi. Hastalığı ağır geçirmeme durumunun yaşlı şahıslarda de geçerli olduğunu söyleyen Pillar, gün içinde çok sayıd hasta muayene ettiğini lakin şimdi kimseyi hastaneye yatırmadığını söyledi.
Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Omicron’la ilgili şu dataları paylaştı:
- Son haftalarda Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılarınların sadece yüzde 30’u ağır hasta oldu. Bu oran pandeminin evvelki dalgalarında bunun iki katıydı.
- Hastanede kalış mühletleri bu periyotta kısaldı. Geçmişte 8 günken şu an 2.8 gün olarak hesaplandı.
- Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 3’ü ömrünü yitirdi. Geçmiş dalgalarda bu oran yüzde 20’ydi.
Afrika Sıhhat Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Willem Hanekom “Şu an eldeki her data daha hafif bir hastalığa işaret ediyor. Fakat şimdi birinci günlerdeyiz, son bilgileri almalıyız. Hastaneye yatışlar ve vefatlar sonra gerçekleşebilir. Yeni varyantta ikinci haftadayız” dedi.