İngiltere’de hükümetin bugün Avam Kamarası’na getirdiği koronavirüs varyantı Omicron’a karşı alınacak yeni tedbirler oylamasında, Başbakan Boris Johnson’ın mensubu olduğu Muhafazakar Parti’den 100’e yakın milletvekili hükümete karşı oy kullandı. Tedbirler ana muhalefetteki Personel Partisi’nin dayanağıyla parlamentodan geçti. Bu, Johnson başbakan olduktan sonraki periyotta partililerin “en büyük isyanı” olarak bedellendiriliyor.
Kabul edilen bu tedbirler; Covid serfikası, kapalı yerlerde maske mecburiliği, sıhhat hizmetlerinde ön saflarda çalışanlara aşı mecburiliği, Covid olumlu bir şahısla temaslı olanların her gün test yaptırarak karantinadan muaf olması üzere uygulamaları içerdi.
Başka farklı yapılan oylamalarda gece kulüpleri üzere kalabalık kapalı yerlere giriş için Covid sertifikası zaruriliği, 98 Muhafazakar Parti milletvekilinin karşı oyuna karşın, 243 Emekçi Partili milletvekilinin evet oyuyla kabul edildi.
Kimi Muhafazakar vekiller tarafından “özgürlüklerin kısıtlanması” olarak bedellendirilen uygulama Çarşamba günü prestijiyle geçerli olacak. Bu sertifika, destek dozu olarak da isimlendirilen 3. doz aşı ya da negatif test dokümanı talep edilmesini öngörüyor.
Ulusal Sıhhat Hizmetleri’nde (NHS) ön saflarda çalışanlara yönelik aşı mecburiliği için yapılan oylamada 63 Muhafazakar Partili milletvekili; kapalı yerlerde maske zaruriliği hakkındaki oylamada ise 38 Muhafazakar milletvekili karşı oy kullandı.
Hükümet, birinci olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantının akabinde 11 Afrika ülkesine uyguladığı seyahat kısıtlamalarının ise Çarşamba gününden geçerli olmak üzere kaldırıldığını açıkladı. Seyahatlerde test zaruriliği ise devam edecek.
Muhafazakar Partililer, Johnson’ın geleceği üzerine düşünüyor
Iain Watson – Siyaset muhabiri
İkna ve razı etmeyi denediler.
Başbakan Boris Johnson, Omicron’un yarattığı riskleri söz ederek, milletvekillerine hitap etti.
İngiltere hükümetinin baş sıhhat danışmanı Profesör Chris Whitty de milletvekillerine bilgi verdi ve hastaneye yatışlarda kıymetli bir artış beklendiğini söyledi.
Lakin isyan eden 100’e yakın Muhafazakar milletvekili yollarından döndürülecek üzere değildi.
Hatırlarsanız, bu sayı geçen yılki hükümetin Covid tedbirlerine karşı oy kullanan 55 milletvekilinden daha fazla.
Oylama Covid sertifikalarına yönelik sahip olunan kuşku hakkında çok şey söylüyor.
Fakat birebir vakitte hükümet ve milletvekilleri ortasında kayda paha ve büyüyen bir uçurumun da altını çiziyor.
Ve haftalarca süren olumsuz manşetlerden sonra başbakanın otoritesinin önemli biçimde aşındığını gösteriyor.
Pek çok Muhafazakar Partili, eski parti baş denetçisi Mark Harper’ın hükümeti milletvekillerine daha fazla hürmet göstermeye zorlamak için oy kullanma davetine kulak vermiş görünüyor.
Birçok isyancı Muhafazakar milletvekilinin umudu, başbakanın artık kelam konusu Covid tedbirlerinden daha ileri gidemeyeceğini hissetmesidir.
En hafif tabiriyle, Muhafazakar Parti sıralarındaki ruh halinin huzursuzluk olduğu çok açık.
Muhafazakar Parti milletvekilleri 2019’daki seçimlerin büyük çıkarı Johnson’ın artık kendileri için bir mesuliyete dönüşüp dönüşmediğini açıkça tartışırken, parlamentodaki tüm gözler Perşembe günkü Kuzey Shropshire orta seçimlerinde olacak.
Başbakan Johnson Pazartesi günü, İngiltere’de Omicron olaylarının süratle artması nedeniyle, günlük aşı sayısını 1 milyona çıkarıp bu ay sonuna kadar tüm yetişkinlerin destek aşılarının tamamlanmasını hedeflediklerini açıkladı.
Bunun üzerine aşı randevularında büyük artış oldu ve aşı merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu.
Dün ayrıyeten İngiltere’de Omicron kaynaklı birinci mevt kayda geçti.
İngiltere’de Omicron kaynaklı birinci vefat: Ülkede bu ay günde 1 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor
İngiltere’de üçüncü doz aşı randevularına talep, internet sitesini çökertti
Omicron: Neden iki doz aşı yetmiyor, üçüncü doz aşı gerekiyor?
Sıhhat çalışanlarına aşı zaruriliği
Avam Kamarası’ndaki oylama öncesinde, Muhafazakar Parti başkanı Başbakan Johnson, partisinden tekliflere karşı oy kullanacak vekilleri ikna etmeye çalıştı.
Johnson, “Sağduyulu istikrar ve temkinle özgürlüklerimizi canlı tutacak, lakin tıpkı vakitte seçmenin itimadını de boşa çıkarmayacağız” dedi.
Oylama öncesinde yapılan tartışmada, Sıhhat Bakanı Sajid Javid, mevcut durumun yeni tedbirleri gerekli kıldığını belirterek, “Olgular değiştiğinde yansımız de değişmeli” dedi.
Javid ayrıyeten tedbirlerin ek doz aşıların yaygınlaşmasına dek vakit kazanmak ismine da kıymetli olduğunu vurguladı.
Lakin oylamada karşı tarafta oy kullanan Muhafazakar Partili milletvekilleri, tedbirlerin insan özgürlüklerini etkilediğini ve orantısız olduğunu savundu.
Hükümetin önerdiği yeni tedbirlerin 26 Ocak’a kadar geçerli olacağı, bu mevzuda değişiklik gerekirse bunların yine parlamentonun oyuna sunulacağı belirtildi.
Ulusal Sıhhat Servisi (NHS) çalışanlarına aşının zarurî kılınmasının “hastaların güvenliği açısından kritik” olduğunu belirten Javid, hükümetin aşıyı genel nüfusa zarurî kılma üzere bir planı olmadığını belirtti.
Bakımevleri ve huzurevlerinde çalışanlar için aşı zaruriliği ise hali hazırda uygulamada.
Ocak ayında İngiltere Omicron’a bağlı Covid olaylarında yeni bir dalgayla karşı karşıya kalabilir
İngiliz bilim insanlarından ihtar: İki doz Covid aşısı Omicron varyantına karşı kâfi değil
Personel Partisi destekledi
Ana muhalefetteki Emekçi Partisi, oylama öncesinde Covid tedbirleri konusunda hükümete takviye vereceğini açıkladı.
Partinin sağlıktan sorumlu milletvekili Wes Streeting, Salı günü Avam Kamarası’ndaki tartışmada, hükümetin önerdiği tedbirlerin halk tarafından da desteklendiğini belirterek, partisinin “ulusal çıkarlara nazaran hareket edeceğini” ve “halk sıhhatini siyasetin önüne koyacağını” belirtti.
Personel Partisi başkanı Sir Keir Starmer, Muhafazakar Parti’de Başbakan Johnson’a karşı isyanların “Başbakanın zati ziyan görmüş otoritesine çok değerli bir darbe indirdiğini” söyledi. Fakat açıkça istifa davetinde bulunmadı.
Emekçi Partisi’nin eski Gölge İçişleri Bakanı Diane Abbott ve artık bağımsız olarak Avam Kamarası’nda yer alan eski Emekçi Partisi başkanı Jeremy Corbyn de dahil olmak üzere 8 Emekçi Partili milletvekili, oylamada karşı oy kullandı.
Milletvekillerinin tarafından oylanan tedbirler neler?
İngiltere’de ön saflarda çalışan NHS çalışanları için aşıların mecburî hale getirilmesi.
Çarşamba günü prestijiyle İngiltere’de 18 yaşından büyükler için gece kulüpleri üzere büyük ve kapalı yerlere girişte Covid sertifikası zaruriliği getirilmesi. Buna nazaran bu yerlere giriş yapmak isteyen bireyler tam aşılı olduklarını ya da yakın vakit içerisinde yaptırdıkları Covid-19 testini ibraz etmek zorunda olacak.
Covid-19 testi olumlu çıkmış birisiyle temas etmiş tam aşılı bireylerin, karantinaya girmek yerine günlük test yaptırması.
Kapalı yerlerde maske zaruriliği getirilmesi.
Olay sayılarında yüzde 12 artış
Parlamento’da oylanan tedbirler Birleşik Krallık içinde İngiltere’de geçerli olacak. İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler özerk idareleri kendi Covid tedbirlerini belirliyor. Fakat bu tedbirler ekseriyetle kimi farklar içerse de paralel ilerliyor.
Birleşik Krallık genelinde Salı günü 59 bin 610 Covid-19 hadisesi tespit edildi; bu, Ocak’tan beri kayda geçen en yüksek sayı oldu. 150 kişi de Covid nedeniyle hayatını kaybetti.
Geçen hafta hadise sayısı evvelki haftaya kıyasla yüzde 12 artış kaydederken, can kaybında yüzde 6,5 düşüş oldu.
Pazartesi günü 500 bini aşkın 3. doz destek aşı yapıldı. Böylelikle 3. doz aşı yapılanların sayısı 24 milyona ulaştı. Yani yetişkin nüfusun yüzde 42’si 3. doz aşı olmuş durumda.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Cumartesi günü, Delphi Ekonomik Forumu'nda EastMed boru çizgisinin öldüğü fikrini reddetti ve ABD Dışişleri Bakanı Victoria Nuland'ın bu hafta başlarında Atina ziyareti sırasında bu tarafta yaptığı açıklamaya karşılık verdi. Dendias, "EastMed yaşıyor" dedi ve ABD'nin bu eforla ilgili temel kaygılarının finansal uygulanabili...
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, Rus ordusu tarafından 529 yolcusuyla alıkonulan tahliye otobüslerinin hür bırakıldığını duyurdu. Vereşçuk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Melitopol kentinde işgalci Rus g...
Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın bekleyecek vaktinin kalmadığını belirterek, Batı'dan Rusya'nın petrol ihracatına ambargo koymasını istedi. Zelenski, Ukrayna-Rusya savaşının 45. gününde ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın ...
Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki bir tren istasyonunda tahliye edilmeyi bekleyen sivilleri gaye alan saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Ukrayna'nın doğusundaki tren istas...
Reklam ve İletişim:Whatsapp:262 606 0 726Skype:live:2dedd6a4f1da91be
Yasal Uyarı: Blog Sitemiz; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır. Sitemiz ve içerisinde bulunan tüm içerikler taslak halindedir, kesinliği kanıtlanmış bilgiler değildir. Sitemiz kar amacı gütmez, ücretsiz bilgi paylaşımı yapan bir websitesi olarak yayın hayatına başlayacaktır.
Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği [email protected] adresi ile iletişime geçerek bildirebilirsiniz. Yasal süre içerisinde ilgili içerikler sitemizden kaldırılacaktır.