Petrol zengini ve Afrika’nın en büyük ekonomilerinden Nijerya’da, halkın yüzde 60’ının elektriksiz olduÄŸu bildirildi.
Güç Uzmanı ve eski Nijerya Ulusal Güç Komitesi Genel Müdürü Abubakar Sani Sambo, yaptığı açıklamada, Nijeryalıların yüzde 60’ından fazlasının elektriÄŸe eriÅŸiminin olmadığını belirtti.
Nijerya’daki elektrik arzının yetersizliÄŸi konusundaki tasalarını lisana getiren Sambo, ülkedeki güç kesiminin zorluÄŸunun tutarsız siyaset oluÅŸturma ve uygulamanın bir sonucu olabileceÄŸini söyledi.
Sambo, ülkede elektrik eksikliğinin tesiri herkes tarafından hissedilebilse de, kimsenin girişimcilerden daha fazla zorluk çekmediğini söz etti.
Nijerya’nın halkı için elektrik üretebilecek kaynaklara sahip olduÄŸunun altını çizen Sambo, “Dünyanın baÅŸka geliÅŸmekte olan ve geliÅŸmiÅŸ ülkeleri üzere biz de bol güneÅŸ gücümüzü elektrik üretmek için keÅŸfedebiliriz.” dedi.
Sambo, güç dalındaki ilgili paydaşları mahallî, eyalet ve federal seviyelerde alternatif güce bakmaya ve tıpkı vakitte Nijerya lokal kaynakları ve zorluklarına dayalı araştırma faaliyetlerini teşvik etmeye çağırdı.
Uzmanlara nazaran, Nijerya’da artan nüfusun yanı sıra elektrik sisteminin olmaması nedeniyle son 12 yılda ormanların yarısı tahrip edildi.
Elektrik üretiminde külfet çeken ülkenin birçok bölgesinde sıklıkla kesintiler yaşanıyor. Günde ortalama 4 saat elektrik hizmeti alabilen halkın büyük kısmı güç muhtaçlığını jeneratörler aracılığıyla karşılıyor.
Â