T24 Dış Haberler
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Belarus sonundaki krizin “aylarca sürebileceğini” ve akşam saatlerinde “sığınmacıların tekrar sona saldırdığını” söyledi.
Polonya salı günü hududu geçmeye çalışanlara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmişti.
Błaszczak krizle ilgili açıklamasında, “Polonya-Belarus hududundaki durumun süratli bir formda çözülmeyeceği gerçeğine nazaran hazırlanmalıyız. Aylarca sürecek üzere hazırlanmalıyız. Umarım yıllar sürmez” dedi.
Savunma Bakanı, insanların Kuznica’daki duruma odaklandığını, fakat gece boyunca öteki yerlerde de geçiş teşebbüsleri olduğunu lisana getirdi.
Polonya hudut güvenliğine nazaran salı günü, “161 yasa dışı geçiş teşebbüsünde bulunuldu”.
Birkaç haftadır birden fazla Orta Doğu’dan gelen binlerce sığınmacı, Avrupa Birliği topraklarına girme umuduyla Belarus’un Polonya hududunda bekliyor. Batı ülkeleri, Belarus’u AB’nin istikrarını bozmak için hududa sığınmacı taşımakla suçluyor. Minsk bu savları reddediyor.