Yeni Zelanda DışiÅŸleri Bakanlığı, Tonga’da en az üç kiÅŸinin vefatına neden olan volkanik patlama ve onu izleyen tsunami sonucu hasar gören denizaltı kablosunun tamirinin en az 4 hafta sürebileceÄŸini açıkladı.
Reuters haber ajansı, ABD’deki kablo üreticisi SubCom’un yaklaşık 50 bin kilometre uzunluÄŸundaki kablonun tamiri için Tonga Cable isimli ve Tonga merkezli telekomünikasyon ÅŸirketi ile birlikte çalıştığını bildirdi.
Digicel isimli telekomünikasyon ÅŸirketinin bugün içinde telefon görüşmeleri ve SMS baÄŸlantısına müsaade verecek süreksiz bir 2G iliÅŸkisi kurması bekleniyor. Lakin bu iliÅŸkinin “düzensiz ve sınırlı” olması bekleniyor.
Cumartesi günü Hunga Ha’apai Adası’nda bulunan Hunga Tonga Yanardağı’ndaki patlamanın akabinde tsunami de meydana gelmiÅŸ, birtakım yerleÅŸim alanları su altında kalmıştı.
Patlamanın akabinde Tonga’da telefon sınırları ve internet kesik.
Yeni Zelanda DışiÅŸleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, “SubCom isimli kablo üreticisine nazaran Tonga’daki kablo hasarının tamir edilmesi en az dört hafta sürebilir” dedi.
Tonga’nın baÅŸÅŸehri Nuku’alofa’daki büyükelçilik binalarında bulunan uydu telefonları sayesinde ülkeyle hudutlu formda baÄŸlantı kurulmuÅŸ olsa da, ülke dışında yaÅŸayan Tongalılar telaÅŸla sevdiklerinden haber bekliyor.
Tonga’da yanardaÄŸ patlaması: Hasar tespiti için uçaklar gönderildi, 80 bin kiÅŸi etkilenmiÅŸ olabilir
Pasifik ada ülkelerinde bağlantı kanalları değerli
Tonga’nın bu kıymetli denizaltı kablosu birinci kez hasar görmüyor.
2019 yılında beklenmeyen olumsuz hava şartları, 100 bin nüfusu olan ülkede tekrar telefon ve internet çizgisinin kesilmesine yol açmıştı.
Avustralya Ulusal Üniversitesi Pasifik İşleri Kısmı’nda araÅŸtırma vazifelisi olarak çalışan Amanda Watson, Pasifik ada ülkeleri için telekomünikasyon ve internet eriÅŸiminin ne kadar kıymetli olduÄŸunu, birçoÄŸunun yalnızca tek bir kablodan faydalanabildiÄŸini söyledi.
Watson, “Her ülkenin, kabloların hasar görmesi durumunda yedek olarak kullanılacak bir kablosu daha olmalı” dedi.
Kül yığını temizleniyor
Tonga hükümeti tarafından “benzeri görülmemiÅŸ bir felaket” olarak tanımlanan patlama, ülkenin büyük kısımlarının ağır kül katmanıyla kaplanmasına neden oldu. Bu da Yeni Zelanda’dan yardım için gönderilecek uçakların iniÅŸ yapmasını engelledi.
Fua’amotu Memleketler arası Havalimanı’nın iniÅŸ pisti
Yeni Zelanda yetkililerine nazaran, gönüllüler ve kurtarma takımları, Tonga’nın en büyük havalimanının iniÅŸ pistini ellerindeki kürek ve el otomobilleriyle temizlemek için durmadan çalışıyor. Havalimanının bugün içinde büsbütün temizlenmesi bekleniyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bölge temsilcisi Jonathan Veitch, ülkenin en büyük adası olan Tongatapu Adası’ndaki kül yığınını temizlemenin sıkıntı olduÄŸunu, lakin durumun âlâ ilerlediÄŸini ve gün içinde uçuÅŸların baÅŸlayabileceÄŸini umduÄŸunu söyledi ve devam etti:
“Salı günü çalışıyor durumda olmasını bekliyorduk, fakat bölgeye kül yaÄŸmaya devam ediyor, o yüzden ÅŸimdi büsbütün temizlenemedi.”
Veitch birebir vakitte Yeni Zelanda ve Avustralya’nın bögeye çok süratli bir biçimde deniz suyunu artıma fonksiyonelliÄŸine sahip özel askeri gemiler temin etmesini kutladı.
Veitch, adalarda “çok zor” bir durum ile karşı karşıya olunduÄŸunu, gemilerin “önemli ölçüde pak su ve ÅŸahsî hijyen materyalleri getirdiÄŸini” ekledi.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanlığı, Tonga hükümetinin Çarşamba günü HMNZS Wellington ve HMNZS Aotearoa isimli iki geminin varışını kabul ettiğini açıkladı.
Birtakım yetkililer de, birinci olayını geçen Ekim ayında tespit eden adada, dış yardım faaliyetleri sonucu Covid’in yayılmasından tasa duyduklarını söyledi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Cumartesi günü, Delphi Ekonomik Forumu'nda EastMed boru çizgisinin öldüğü fikrini reddetti ve ABD Dışişleri Bakanı Victoria Nuland'ın bu hafta başlarında Atina ziyareti sırasında bu tarafta yaptığı açıklamaya karşılık verdi. Dendias, "EastMed yaşıyor" dedi ve ABD'nin bu eforla ilgili temel kaygılarının finansal uygulanabili...
Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki bir tren istasyonunda tahliye edilmeyi bekleyen sivilleri gaye alan saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in, Ukrayna'nın doğusundaki tren istas...
Reklam ve İletişim:Whatsapp:262 606 0 726Skype:live:2dedd6a4f1da91be
Yasal Uyarı: Blog Sitemiz; 5651 Sayılı Kanun kapsamında BTK tarafından onaylı Yer Sağlayıcı'dır. Sitemiz ve içerisinde bulunan tüm içerikler taslak halindedir, kesinliği kanıtlanmış bilgiler değildir. Sitemiz kar amacı gütmez, ücretsiz bilgi paylaşımı yapan bir websitesi olarak yayın hayatına başlayacaktır.
Hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu düşündüğünüz içeriği [email protected] adresi ile iletişime geçerek bildirebilirsiniz. Yasal süre içerisinde ilgili içerikler sitemizden kaldırılacaktır.