Bilim insanları, son yıllarda ışık kirliliğinin böceklerin görünürlüğünde “kaygı verici” düşüşlere yol açtığını tespit etti.
BBC’de yer edinen habere nazaran, İngiltere’de meydana getirilen bir araştırmada, sokak lambalarının gece güvelerinin davranışlarını bozmuş olduğu ve tırtıl sayısını yarı yarıya azalttığı ortaya çıktı.
Araştırmacılar, Science Advances’te gösterilen çalışmalarında, ışık kirliliğinin yerel böcek popülasyonları üstünde zararı olan etkilerinin yanı sıra tırtıllarla beslenen kuşlar ve öteki türler için de negatif neticeleri olabileceği uyarısında bulunmuş oldu.
Erken saatlerde sokak lambalarını karartmak, hareket sensörleri takmak yada renk filtreleri kullanmak benzer halde kamu güvenliğini tehlikeye atmayan ergonomik çözümlerin mevcut zararları azaltabileceği ifade edildi.
Araştırma, arıların, karıncaların ve kın kanatlı böceklerin, memelilerden, kuşlardan yada sürüngenlerden sekiz kat daha süratli yok olduğuna dikkati çekerek, karasinek ve hamamböceği benzer halde öteki türlerin ise hızla çoğalma olasılığının yüksek bulunduğunu altını çizdi.
Böcek popülasyonlarının iklim değişikliği, naturel yaşam alanının kaybı ve böcek ilaçları benzer halde nedenlerle de azaldığı belirtiliyor.
2019’da meydana getirilen bir bilimsel araştırma de böcek sayılarında dünya genelinde ciddi düşüş olduğuna işaret etmişti.
Böcekler birçok kuş, amfibi, yarasa ve sürüngen için besin kaynağıyken, bitkilerin tozlaşmasında mühim rol oynuyor. Bu nedenle böceklerin yok olmasının ekosistemler için geniş kapsamlı neticeleri oluyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı / Mehmet Alaca