Tabiat fotoğrafçısı Fahri Tunç, Aksaray’ın Karataş köyü kırsalında fotoğraf çekimi sırasında kuşağı tükenme tehdidindeki küçük balaban kuşuna rastladı.
Jenerasyonu tükenmekte olan kuşu görüntüleyen Fahri Tunç, “Türkiye´de 498 tane kuş tipi var. Aksaray´da ise bugüne kadar 218 çeşit kuş tipi fotoğraflandı. Kuş tipinin bu kadar çok olmasının en büyük nedeni Tuz Gölü. Göç eden kuşlar Aksaray´da mola veriyor. Biz de Hasan Dağı eteklerindeki seyahatimizde kuşağı tükenmekte olan küçük balaban kuşunu fotoğrafladık.
Bu çok küçük balıkçıl, 27-36 santimetre büyüklüğünde, 40-58 santimetre kanat açıklığında ve 60- 150 gram tartısında olup çeşitleri içinde dünyadaki en küçük balıkçıllardan biridir. Kısa bir boyunları, uzunca gagaları ve kahverengimsi sarı alt modülleri vardır.
Erkeğin gerisi ve tacı siyahtır ve kanatlar her kanattaki büyük beyaz bir yamayla siyahtır. Dişinin, daha kahverengi bir gerisi ve kahverengimsi sarı-kahverengi bir kanat yaması vardır” diye konuştu.