Milli Eğitim Bakanlığı İklim Değişikliği Eylem Planı’ndan ve Bakanlık verilerinden derlenen bilgilere göre, küresel sıcaklıkta 2030’a kadar yaşanacak 1,5 derecelik artışın insan yaşamını ve izlenimcilik yetişkin risk altında tuttuğu yönündeki öngörüler artarken tehlikeyi kırmak ve gelecek nesilleri korumak için Bakanlık bünyesinde faaliyetler yürütülüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde hayata geçirilen Sıfır Atık Projesi ile öğrencilerin sürdürülebilir tek yakınlarda yaşamalarını sağlamak için tek sıra emek hayata geçirildi. 29 1000 400 okul “Sıfır Atık” belgesiyle sertifikasyon sürecini tamamladı, 1325 okulda Sıfır Atık Kütüphanesi kuruldu, 9 milyon öğrenci Sıfır Atık beyin öncü.
Bakanlığın yürüttüğü icraat kapsamında muhit dostu 1000 okul inşa edildi. Müfredatı hazırlanan muhit beyin ve iklim değişikliği dersi yeni dönemde okutulmaya başlandı. İklim değişikliğine ilişkin öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi. 30 ilde öğretmenlere hava kirliliğiyle mücadele mürebbi eğitimleri verildi.
Yeni hedefler, 7 ana başlıkta toplandı
Bakanlık, İklim Değişikliği Eylem Planı ile yerde çalışmaları tek kadem öteye taşımayı hedefliyor. Bakanlık, eylem planında paydaşlarla ortak icraat planlamak ve ortak hal önerileri gelişmek için 7 ana yazı belirledi. Bu başlıklar, “iklim değişikliğinin etkileri hakkında terbiye kurumlarında farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması”, “iklim değişikliği sonucunda oluşabilecek afat ve yerde afetlere karşı alınabilecek önlemler”, “enerji verimliliği ve enerji tasarrufu”, “su kaynaklarının korunması ve su tasarrufu”, “hava, su ve toprak kirliliği”, “geri tahavvül ve sıfır atılgan”, “iklim değişikliğinin muhit ve halk sağlığı üzerine etkileri” şeklinde sıralandı.
Eylem planı kapsamında, 2025 sonu itibarıyla her tür ve seviyedeki öğretim programları, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda muhit ve iklim değişikliği konularına uyumlu olacak şekilde güncellenecek.
Öğretim programları ve terbiye materyallerinin muhit ve iklim değişikliği ile uyumunu nine tek envanter hazırlanacak. Hazırlanan envanter raporu kapsamında öğüt kitapları bile güncellenecek.
Tüm kurum ve kuruluşlarla güçlü iş birlikleri yapılarak temiz enerji kullanımı artırılacak okulların muhit dostu olması sağlanacak. Öğrenme ortamlarının iklim değişikliğine karşı fiziksel kapasitesi güçlendirilecek. Okul ve kurumlarda temiz enerji kullanım payı artırılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretiminin mümkün olduğu kurumlar ve okullar tespit edilecek. Belirlenen terbiye binalarında yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili su çalışmaları yapılacak.
Okul binalarının yalıtımı yapılacak, enerji tüketimi az cihazlara geçilecek
Okul binaları muhit dostu olacak şekilde dönüştürülecek, tüm terbiye kurumlarına ilgili binaların yalıtımı yapılacak, yerde yapılarda enerji tüketimi az aygıt sistemine geçilmesi için icraat yapılacak.
Okul binalarında ve başka terbiye kurumlarında sera gazları emisyonlarının azaltımına yönelik uygulamalara yer verilecek. Bu kapsamda, sera gazı emisyonlarının azaltımına yönelik gerçekleştirilen uygulama sayısı ve uygulamalara yer veren okul sayıları ile karbon ayak izi hesaplanan okul sayıları takip edilecek.
Farkındalık faaliyetleri kapsamında, “Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Komisyonu” oluşturulacak.
Psikolojik müşavirlik ve rehberlik hizmetleri resim planı, muhit ve iklim değişikliği ile sürdürülebilir kalkınma amaçları kapsamında mesleki tanıtım ve rehberlik, yeşil meslekler kavramı çerçevesinde yeniden yapılandırılacak.
Okul-gıda sözleşmesi metni hazırlanacak ve okul-gıda sözleşmesi imzalanan okul-kantinci sayısı belirlenecek.
Dijital platform kurulacak
Çevre ve iklim değişikliği ile ilgili özgün ve güncel sayısal içerikler üretilecek ve hedef kitleye ulaştırılacak. Bu kapsamda, muhit ve iklim değişikliği ile ilgili kaynaklar, iyi örnekler ve uygulamalar ortak tek sayısal platformda toplanarak kolay erişimleri sağlanacak.
Çevre ve iklim değişikliği ile ilgili terminolojinin yaş ve gelişim düzeylerine uygun olarak her türde anlaşılabilir kılınması için “Çevre ve İklim Değişikliği Sözlüğü” oluşturulacak.
Çevre ve iklim değişikliği konusunda farkındalığın artırılması için eksiksiz taraflarla iş birliği içerisinde sosyal kültürel faaliyetlerin yaygınlaştırılması sağlanacak.
Çevre Koruma Haftası, “Çevre ve İklim Değişikliği Haftası” olarak değiştirilecek. Belirli gün ve haftalar çizelgesine “Dünya Su Günü” eklenecek. 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü kapsamında iklim değişikliğinin afetlere etkisine yönelik farkındalık etkinlikleri yapılacak.
Okullarda iklim atölyeleri ve yakın yakınlarda milli terbiye tabiat parkı kurularak muhit ve iklim değişikliği konusunda kazanılmış bilgilerin davranışa dönüştürülmesi sağlanacak.
Gençlerin ve ayakçak iklim girişimcileri olarak okul sayılmazsa sosyokültürel etkinliklerde bulunmalarına olanak tanınacak. Bu kapsamda iklim kulüpleri, iklim kampları gibi faaliyetler yapılacak.
Aday öğretmen eğitimleri
Çevre ve iklim değişikliği konusunda farkındalığın artırılması için eğitimler verilecek. Aday öğretmen yetiştirme eğitimleri, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda ve muhit ve iklim değişikliği kapsamında güncellenecek.
Öğretmen, okul yöneticileri ve personeli, il ve ilçe personeline yönelik olarak sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda ve muhit ve iklim değişikliği kapsamında hizmet içi terbiye programları geliştirilecek ve uygulanacak.
Toplum temelli terbiye kapsamında iklim okuryazarlığı başdu olmak üzere ailelere yönelik farkındalık eğitimleri düzenlenecek. Sağlık Bakanlığından kırılan malûmat ve verilere göre iklim değişikliğinin sebep olduğu hastalıklar ile ilgili farkındalık, bilinçlendirme ve kültür oluşturulmasına yönelik eğitimlerinin planlanması yapılacak.
Okulların fiziki kapasitelerinde yenilikçi uygulamalar hayata geçirilecek. Bu uygulamalar arasında, sıfır atılgan kutuları, kompost makinesi, tarım uygulama alanları, sınıflarda hava kalitesi ölçüm cihazları, gri su depolama, okul bahçelerinde verimli sulama yöntemlerinin geliştirilmesi bulunuyor.
Enerji Yönetim Birimi yemekçilik tarafından okul ve terbiye kurumlarındaki elektrik-su-tabiî gaz tüketim miktarlarının izleme-değerlendirmelerine yönelik icraat raporlaştırılacak.
“Toplumun yeşil tahavvül sürecine çabucacık hazırlanması gerekiyor”
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İklim Değişikliği Eylem Planı’nın takdim yazısında, ulusal ve uluslararası düzeyde hazırlanan sayı farklı raporda yer saha iklim değişikliği kavramının her tek güdülenme, toplumun ve ülkelerin karşılaştığı en önemli muhit meselesi olduğunu aktardı.
Kitlesel olarak karşılaşılan ve bireyleri kaygılandıran problemlerin çözümünde eğitimin önemli tek yere sahip olduğuna işaret fail Özer, “Toplumun dirençliliğinin artırılması için terbiye sisteminin erken çocukluktan başlayarak ‘Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ doğrultusunda, ‘Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim’ aybakım açısı ile güncellenmesi, toplumun başdu iklim krizi ve iklim göçleri olmak üzere 21. yüzyılın ekolojik, politik, toplumsal, teknolojik gelişmelerine ve yeşil tahavvül sürecine çabucacık hazırlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Bakan Özer, eğitimin hem emisyon azaltımı hem dahi iklim krizine uyum için kritik önemde olduğunu vurguladı.
Çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin eğitimin ilk basamağı olduğunu, iklim değişikliği farkındalığının oluşturulmasında erken yaşta başlayacak eğitimin yerde konudaki sürdürülebilirliğin oluşmasında yetişkin katkı sağlayacağını tamlayan Özer, yerde kapsamda ülkelerin iklim değişikliği eğitimini teşvik etmesinin ve bireylerin iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarının artırılmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirtti.
Mahmut Özer, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“İklim değişikliği beyin, okul öncesinden yükseköğretime kadar her kademede ve öğretim sürecinde kendi kimliğini oluşturmaya başlamıştır. Bu bağlamda, iklim sisteminin temel ilkelerini anlayan, iklim hakkında ilmî olarak güvenilir görgücülük nasıl değerlendireceğini agah, iklim değişikliğinin etkilerini en organ indirebilecek, şuurlu kararlar alabilecek ve sürdürülebilir toplumların oluşmasına yardımcı olacak şekilde hareket edecek, çevresel tutum ve davranışları gelişmiş hassas bireyler yetiştirmek iklim değişikliği eğitiminin en temel görevidir.
Ayrıca ülkemizin iklim değişikliğine ilişkin hedeflerinin ulusal kalkınma politikaları ile bütünleştirilmesi, enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması, temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının artırılması, az karbon emisyonu ile yaşam kalitesinin yükseltilmesi dahi amaçlanmaktadır. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza henüz yaşanabilir tek çevre koymak, yerde kültürle çocuklarımızı yetiştirmek ana hedeflerimizdendir. İklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturmak için öğretmenlerimize Öğretmen Bilişim Ağında (ÖBA), öğrencilerimize Eğitim Bilişim Ağında (EBA) ve okullarımızda eğitimler verilmeye başlanmıştır.”
Bakan Özer, Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği Dersi müfredatının hazırlandığını ve 2022-2023 terbiye-öğretim yılından itibaren öğretim programlarında yerini aldığını hatırlattı.
İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil tahavvül hedeflerinin başarılmasında eğitimin kilit tek öneme sahip olduğun vurgulayan Özer, şunları kaydetti:
“Paris Anlaşması’na taraf olan Türkiye’nin küresel ısınmanın 1,5 ile sınırlandırılması çalışmalarına dayanak vermek, iklim değişikliğinin sebep olduğu olumsuz koşullara karşı önleyici eylemleri çabucacık uygulamak, su, toprak ve hava kalitesini korumak, hayatî çeşitliliğe ve başdu su olmak üzere kaynaklara sahip çıkarak verimliliği miktarını, sıfır atılgan hedeflerini gerçekleştirmek, öğrencilerimizi iklim değişikliğinin getirmekte olduğu sorunlara karşı hazırlıklı, sorumluluklarını agah ve yerde sorunlara yenilikçi çözümler üreten bireyler olarak yetiştirmek en önemli hedeflerimizdir.”
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.