Güneşten sonra açık olan Dünya, yaklaşık 10 yıllık döngüdeki en büyük güneş patlamasını yayar

Jandarma

New member
Güneş, Dünya'ya düşen ve Florida'ya kadar güneydeki gökyüzü gözlemcilerine kuzey ışıklarını görme imkanı veren şiddetli güneş fırtınalarının ardından, Salı günü on yılı aşkın sürenin en büyük parlamasını yaydı.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi, güneş patlamasına ilişkin haberi sosyal medyada “Henüz yapılmadı” diyerek paylaştı.

Gönderiye göre güneş patlaması, genellikle dakikalar ila saatler süren, güneşten gelen bir enerji patlamasıdır.

NASA'nın Güneş Dinamik Gözlemevi, başlangıçta X8.8 olarak bildirilmiş olmasına rağmen X8.7 büyüklüğünde görünen X-ışını parlamasının parlak parıltısını yakaladı.

NADİR GÜNEŞ FIRTINALARI AMERİKA'DAKİ YILDIZ GÖZLEMCİLERİNİ HAYAL ETTİ: 'ÇOK MUHTEŞEM!'



NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından sağlanan bu görüntü, Salı günü sağdaki parlak flaş olan bir güneş patlamasını gösteriyor. Şiddetli bir güneş fırtınasının Dünya'yı ezmesinden ve alışılmadık yerlerde göz kamaştırıcı kuzey ışıkları yaratmasından sadece birkaç gün sonra, Güneş yaklaşık on yılın en büyük parlamasını Salı günü üretti. (AP aracılığıyla NASA/SDO)


NOAA ayrıca bunun, neredeyse zirve noktası olan mevcut 11 yıllık güneş döngüsünün en büyük patlaması olduğunu söyledi.

Güneşin mavi gezegenden uzaklaşan bir kısmından çıkan parlama nedeniyle Dünya açıkta olmalı.

Yine de, yüksek frekanslı (HF) radyo sinyallerinin kullanıcıları, dünyanın güneşli tarafında kısa süreli bozulma veya sinyalin tamamen kaybıyla karşılaşabilirler.

JEOMANYETİK FIRTINA DÜNYAYA VURARAK KUZEY IŞIKLARI YARATACAK, RADYO İLETİŞİMİNİ BOZACAK

NOAA'nın Boulder, Colorado'daki Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nden Bryan Brasher, Associated Press'e yaptığı açıklamada, bilim adamlarının çeşitli kaynaklardan veri topladıktan sonra parlamanın başlangıçta bildirilenden çok daha güçlü olduğunu keşfedebileceklerini söyledi.

GÜNEY KANSAS, OKLAHOMA'DA MİLYONLARCA İNSAN HORTUM VE ŞİDDETLİ FIRMA RİSKİ ALTINDA

Parlama, Dünya'daki güç ve iletişim sistemlerinde kesintileri tehdit eden, gezegene doğru sıçrayan yaklaşık bir haftalık patlamalar ve koronal plazma püskürmelerinin ardından geldi.

NASA, çevre uydularından birinin hafta sonu yaşanan jeomanyetik fırtına sırasında beklenmedik bir şekilde döndüğünü söyledi. Dönüş, uydunun uzay havasından dolayı yüksekliğinin azalmasından kaynaklanıyordu ve sonuç olarak uydu güvenli moda geçti.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Uzay ajansı ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonundaki yedi astronotun güçlü radyasyon kalkanına sahip bölgelerde kalmalarının tavsiye edildiğini de söyledi. NASA daha sonra astronotların hiçbir zaman tehlikede olmadıklarını açıkladı.

Associated Press bu rapora katkıda bulunmuştur.



Greg Wehner, Haberler Digital'in son dakika haber muhabiridir.

Hikaye ipuçları ve [email protected] adresine ve Twitter'da @GregWehner'a gönderilebilir.