Yeni çalışma, insanların eski atların soyunu nasıl kontrol altına aldığını ortaya koyuyor

Jandarma

New member
  • Bilim insanları yaklaşık 4.200 yıl önce belirli bir at soyunun Avrasya'da hızla baskın hale geldiğini keşfetti.
  • Keşif, yüzlerce antik at genomunun analizi yoluyla yapıldı.
  • Bu bulgu, Bronz Çağı Sintashta halkının muhtemelen atların evcilleştirilmesinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
At, insanlık tarihini değiştirdi ve artık bilim insanları, insanların atı ne zaman dönüştürmeye başladığı konusunda daha net bir fikre sahip.

Nature dergisinde Perşembe günü yayınlanan araştırmaya göre, yaklaşık 4.200 yıl önce, belirli bir at soyu hızla Avrasya'da baskın hale geldi; bu, insanların evcilleştirilmiş atları dünyaya yaymaya başladığı dönemi akla getiriyor.

Bu atın özel bir yanı vardı: Sırtının şeklini değiştiren ve muhtemelen binmeyi kolaylaştıran bir genetik mutasyona sahipti.

İNGİLİZ ASKERİ ATLARI NİSAN AYINDA LONDRA'DA KOŞURKEN YARALANDI 'OLAĞANÜSTÜ BİR HIZLA İYİLEŞİYOR'

Barselona'daki İspanyol Ulusal Araştırma Konseyi'nde evrim biyoloğu ve yeni çalışmanın ortak yazarı Pablo Librado, “Geçmişte birçok farklı at soyu vardı” dedi. Bu genetik çeşitlilik, araştırmacıların Avrasya'daki arkeolojik alanlardan analiz ettiği ve 50.000 yıl öncesine kadar uzanan antik DNA örneklerinde açıkça görülüyordu.



Temmuz 2019'da Çin'in İç Moğolistan kentinde bir çoban atıyla birlikte açık bir ovada oturuyor. Bilim insanları, modern atın evcilleştirilmesine ilişkin tarihleri hesaplamak için antik at genomlarını analiz etti. (Ludovic Orlando/Toulouse Antropobiyoloji ve Genomik Merkezi, CAGT, AP aracılığıyla)


Ancak 475 antik at genomu üzerinde yaptıkları analiz, yaklaşık 4.200 yıl önce kayda değer bir değişiklik olduğunu gösterdi.

İşte o zaman, ilk olarak Pontus-Hazar Bozkırı olarak bilinen, şimdiki kuzeydoğu Bulgaristan'dan Ukrayna boyunca ve güney Rusya boyunca uzanan bir ova bölgesi olarak bilinen bölgede ortaya çıkan belirli bir soy, Avrasya'nın her yerinde ortaya çıkmaya başladı ve hızla diğer soyların yerini aldı. Üç yüz yıl içinde İspanya'daki atlar Rusya'dakilere benziyordu.

Fransa'daki Toulouse Antropobiyoloji ve Genomik Merkezi'nde moleküler arkeolog olan ortak yazar Ludovic Orlando, “Bu genetik türün Avrasya'nın neredeyse her yerine yayıldığını gördük; yerel olan bu at türünün çok hızlı bir şekilde küresel hale geldiğini açıkça gördük” dedi.

Araştırmacılar bu değişikliğin, Sintashta adı verilen Tunç Çağı halkının yerel atlarını evcilleştirmesi ve bu hayvanları bölgelerini önemli ölçüde genişletmelerine yardımcı olmak için kullanmaya başlamasından kaynaklandığına inanıyor.

Bilim insanları, Avrasya düzlüklerinde yabani atların evcilleştirilmesinin tek bir olay değil, bir süreç olduğunu söylüyor.

Arkeologlar daha önce diş kalıntılarında at sütü tüketen insanların yaklaşık 5.500 yıl öncesine ait kanıtlarını bulmuştu ve ata binmeye ilişkin en eski kanıt da yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanıyordu. Ancak yeni çalışmaya göre, evcilleştirdikleri belirli atları Avrasya'ya yayan Sintaştalardı.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Araştırmacılar, atların en eski atalarının Kuzey Amerika'da ortaya çıktığına, ardından yaklaşık bir milyon yıl önce Bering Boğazı'nı geçerek Asya'ya doğru ilerlediklerine inanıyor. Asya'da geliştiler, ancak Amerika'da soyları tükendi.

İnsanlar, köpekler, domuzlar, sığırlar, keçiler ve koyunlar da dahil olmak üzere diğer hayvanları atlardan birkaç bin yıl önce evcilleştirmişti. Ancak yeni araştırma, evcilleştirmeyle bağlantılı genetik çeşitliliğin azalmasının atlarda çok daha hızlı gerçekleştiğini gösteriyor.

Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde antik yaratıkların genetiğini inceleyen ve araştırmaya dahil olmayan Laurent Frantz, “İnsanlar at genomunu şaşırtıcı derecede hızlı bir şekilde değiştirdi, bunun nedeni belki de hayvanlarla baş etme konusunda zaten deneyimimiz olmasıydı” dedi.

“Bu, atların insan toplumlarındaki özel yerini gösteriyor.”