Bilim adamları, nükleer patlamadan kaynaklanan X ışınlarının asteroitleri Dünya'dan saptırabileceğini söylüyor

Jandarma

New member
New Mexico, Albuquerque'deki bilim insanları, potansiyel olarak tehlikeli asteroitlerin, yüzeyinden bir milden daha fazla bir nükleer savaş başlığını patlatarak ve onu farklı bir yöne göndermek için X ışınlarına maruz bırakarak saptırılabileceğini söylüyor.

Önceki yöntemler, “Armageddon” ve “Deep Impact” gibi gişe rekorları kıran filmlerde görüldüğü gibi, bir asteroit veya kuyruklu yıldız üzerindeki nükleer savaş başlığını havaya uçurmayı ve onu birçok parçaya ayırmayı içeriyordu.

Ancak bilim insanları artık yöntemin, uzay nesnesini Dünya'ya doğru yönelen ölümcül bir mermiden, birden fazla parçadan oluşan bir pompalı tüfek patlamasına dönüştüreceğini söylüyor.

Geçtiğimiz yıl Ulusal Bilimler Akademisi, gezegen savunmasının ulusal bir öncelik olduğunu belirten bir rapor yayınladı ve devam eden NASA gökyüzü araştırmasına göre tehdit inandırıcı.

NASA TARAFINDAN 'POTANSİYEL OLARAK TEHLİKELİ' DEĞERLENDİRİLEN STADYUM BÜYÜKLÜĞÜNDE ASTEROİDİN DÜNYA'YA 'GÖRELİ OLARAK YAKIN' OLMASI BEKLENİYOR



Bir sanatçının, 66 milyon yıl önce dinozorların kitlesel yok oluşuna neden olan, Meksika kıyı şeridindeki Chicxulub'a çarpan büyük bir asteroit izlenimi. (Mark Garlick/Reuters)


Albuquerque'deki Sandia Ulusal Laboratuvarları'ndan yapılan basın açıklamasına göre, gökyüzü araştırmasında Dünya'da değişen derecelerde tahribata neden olacak kadar büyük yaklaşık 25.000 nesne olduğu ve bunların yalnızca üçte birinin tespit edilip takip edildiği ortaya çıktı.

Nesnelerin çoğu güneşin parıltısında görünmez bir şekilde hareket ediyor. 2013 yılında nispeten küçük bir nesne Rusya'da kaos yaratırken, daha büyük bir asteroitin dinozorların çağını sona erdirdiği düşünülüyor.

Sandia Ulusal Laboratuvarlarından fizikçi Nathan Moore, “Çoğu insan için asteroit tehlikesi uzak görünüyor” dedi. “Fakat gezegenimize her gün BB büyüklüğünde asteroitler çarpıyor. Biz onlara kayan yıldız diyoruz. Büyük bir asteroitin ortaya çıkmasını bekleyip sonra onu saptırmak için doğru yöntemi bulmak için çabalamak istemiyoruz.”

Moore'un ekibi, Z'nin ani şoklarıyla çarpışan sentetik asteroitlerin sapmasını izlemek için, Dünya üzerindeki en güçlü darbeli güç makinesi olan Sandia'nın Z makinesiyle çeşitli deneyler gerçekleştirdi.

GEÇMİŞ: ÇALIŞMA, DİNOZORLARI ÖLDÜREN ASTEROİDİN AYNI ZAMANDA KÜRESEL BİR TSUNAMİYE NEDEN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR


2024 AÇIK grafiği


NASA, 2024'ün Salı gecesi Dünya'dan 621.000 mil uzakta olacağını söylüyor. (NASA)


Makine Dünya'dayken tüm deneyler yerçekiminden etkileniyor; ancak Moore'un ekibi, uzayda serbestçe dolaşan asteroitlerin daha iyi bir simülasyonunu oluşturmak için kaçınılmaz kuvveti geçici olarak yenmeyi başardı.

Moore'un deneyleri, sürtünme ve yer çekiminin çarpık etkisini birkaç mikro saniyeliğine ortadan kaldıran, X-ışını makası adı verilen bir teknik kullandı.

X-ışını makası, modelin, bir dizi nükleer yoğunluktaki patlamayla vurulduğunda serbest yüzen bir asteroitin yönünü değiştirme etkisi yaratmasına olanak tanıdı.

Deneyler uzaydan çok daha küçük bir ortamda yapılmış olmasına rağmen, nükleer patlamaların gerçek bir asteroit üzerindeki etkilerini tahmin edecek şekilde ölçeklendirilebilirler.

ÇALIŞMA BULGULARINA GÖRE, DİNOZOR ÖLDÜREN ASTEROID MUHTEMEL JÜPİTER ÖTESİNDEN GELDİ


Bir asteroit çizimi


Bir asteroitin illüstrasyonu. Aşağı yukarı Roma'daki Kolezyum büyüklüğündeki (100 ila 200 metre) uzunluktaki asteroit, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan Avrupalı gökbilimcilerden oluşan uluslararası bir ekip tarafından tespit edildi. (N. Bartmann (ESA/Webb), ESO/M. Kornmesser ve S. Brunier, N. Risinger (skysurvey.org))


Moore, “Tıpkı uzayda olduğu gibi bir laboratuvarda da minyatür bir asteroidi nasıl saptırabileceğimin mantığı üzerinde çalışmaya başladım” dedi. “Önemli bir gerçek, uzaydaki asteroitlerin hiçbir şeye bağlı olmamasıydı. Ancak laboratuvarda, her şey Dünya'nın yerçekimi tarafından aşağıya çekilir, dolayısıyla her şey, onun başka bir şeye olan yerçekimi bağlılığıyla yerinde tutulur. Bu, bizim Sahte asteroit hareketi, uzaydaki birinin özgürlüğüyle gerçekleşir ve mekanik bağlantılar, sahte asteroitin hareketini bozacak sürtünme yaratır.”

İşte burada X-ışını makası devreye girdi. Yöntem, bilim adamlarının, gramın onda biri büyüklüğünde ve silikadan yapılmış sahte bir asteroiti boş uzay boşluğuna salmasına olanak tanıdı.

Malzeme, insan saçından sekiz kat daha ince bir folyo ile süspanse edildi ve Z makinesi ateşlendiğinde anında buharlaştı.

Daha sonra silika, X-ışını patlaması ona çarptığında serbestçe yüzer halde kaldı.

NASA'nın ASTEROİD DİMORFOLARLA ÇARPIŞMASI HEM YÖRGÜSÜNÜ VE ŞEKLİNI DEĞİŞTİRDİ


Asteroit Savunma Testi


Double Asteroid Redirection Test'in kısaltması olan DART uzay aracı, bir SpaceX Falcon 9 roketinin üzerinde, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldıktan sonra 23 Kasım 2021 Salı günü Simi Valley, California'dan görülüyor. (AP Fotoğrafı/Mark J. Terrill)


Moore, “Bu yeni bir fikirdi” dedi. “Sahte bir asteroit uzayda asılı duruyor. Bir nanometrelik bir düşüş için, Dünya'nın yerçekimini saniyenin 20 milyonda biri kadar görmezden gelebiliriz, çünkü Z, 12,5 milimetre çapındaki sahte asteroit yüzeyinin üzerinden geçen bir X-ışını patlaması üretir. bir parmak genişliğinde.

Moore, son NASA DART deneyi gibi gerçek bir önleme senaryosuna atıfta bulunarak, “İşin püf noktası, uçan kayayı Dünya'ya doğru ilerleyen eşit derecede ölümcül alt bölümlere ayırmadan yönlendirmek için yeterli gücü kullanmaktır” diye ekledi.

Haber, NASA'nın geçen Salı günü Dünya'nın yanından geçen “potansiyel olarak tehlikeli” bir asteroitin gözlemlenmesinden sadece birkaç gün sonra geldi.

NASA, Haberler Digital'e, 2024 ON olarak adlandırılan kayalık nesnenin 350 metre uzunluğunda ve 180 metre genişliğinde olduğunu, bunun kabaca 350 metreye 590 metreye eşit olduğunu, yani önceki tahminlerden daha büyük olduğunu söyledi.

NASA, asteroidi “stadyum büyüklüğünde” olarak nitelendirdi ve Dünya'dan 621.000 mil uzakta olduğunu bildirdi, bu da nispeten yakın kabul ediliyor. NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda navigasyon mühendisi olan Davide Farnocchia, Haberler Digital'e bu büyüklükte bir asteroitin Dünya'ya bu kadar yaklaşmasının yalnızca beş ila on yılda bir gerçekleştiğini söyledi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Asteroit Dünya'ya “potansiyel olarak tehlikeli bir nesne” olarak kabul edilecek kadar yakın olmasına rağmen Farnocchia, asteroitin Dünya'ya çarpma ihtimalinin olmadığını söyledi. Bir endişe kaynağı olarak asteroitin birkaç yüz mil yakınında olması gerekir.

Asteroit, geçen hafta Dünya'nın yanından geçecek olan beş asteroitten biriydi, ancak diğer kayalık nesnelerin 2024'e kadar yaklaşması beklenmiyordu. Dört asteroit Dünya'dan 1,1 ila 3,9 milyon mil uzaktaydı ve asteroitlerden üçünün çapı kabaca 51 fit, yani bir ev büyüklüğündeydi.

Haberler Digital'den Andrea Vacchiano bu rapora katkıda bulundu.



Greg Wehner, Haberler Digital'in son dakika haber muhabiridir.

Hikaye ipuçları ve [email protected] adresine ve Twitter'da @GregWehner'a gönderilebilir.