Hayvanat bahçesinde yetiştirilen mercanlar Avrupa'nın en büyük resifine katılarak bilim insanlarına umut veriyor

Jandarma

New member
  • Hollanda'daki bir hayvanat bahçesindeki laboratuvar, Avrupa'nın en büyük mercan resifinde kendi kendine üreyen ve yuva yapan özel mercanları tanıttı.
  • Mercanlar Dünya Mercan Konservatuarı'nın bir projesinin parçası.
  • Proje, Avrupa genelindeki akvaryumlarda bir mercan bankası oluşturmayı amaçlıyor.
Tıpkı Nuh'un Gemisindeki hayvanlar gibi mercanlar da çift halinde geldi.

Pazartesi günü, eldivenli ellerle dalgıçlar, Dünya Mercan Konservatuarı projesinden kendi yetiştirdikleri mercanları, Hollanda'daki Burgers Hayvanat Bahçesi'ndeki Avrupa'nın en büyük mercan resifindeki kuzenlerinin arasına nazikçe yerleştirdiler.

“Bu, kökeni bilinen bu mercanları tutmaya başladığımız ilk proje. Nereden geldiklerini tam olarak bildiğimiz için, doğaya geri bırakılma potansiyelleri var. Bu yüzden bunları korumak çok önemli.” Arnhem'deki Royal Burgers Hayvanat Bahçesi'nden biyolog Nienke Klerks Associated Press'e şöyle konuştu: “Mercanların durumu vahşi doğada pek iyi gitmiyor.”

DERİN DENİZ KEŞFİ: ANTİK MERCAN KARANLIKTA PARLAYAN İLK YARATIK OLABİLİR, ÇALIŞMA BULGULARI

Bu, artan deniz sıcaklıklarının neden olduğu beyazlamadan muzdarip olan mercan kayalığı popülasyonlarının azalmasına çözüm bulmayı amaçlayan dünya çapındaki birçok projeden biri. Mercanlar deniz ekosistemlerinin merkezinde yer alıyor ve bu projeler insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklanan hasarları önleyemeyecek olsa da daha geniş çözümlerin parçası olarak görülüyor.



Dalgıçlar, eldivenli elleriyle, 22 Nisan 2024'te, Hollanda'nın doğusundaki Arnhem'deki Burgers Hayvanat Bahçesi'ndeki Avrupa'nın en büyük mercan resifinde, Dünya Mercan Konservatuarı projesinden kendi kendine yeten ilk mercanları, kuzenlerinin arasına nazikçe yerleştirdiler. (AP Fotoğrafı/Peter Dejong)


Dünya Mercan Konservatuarı, Avrupa çapındaki akvaryumlarda, iklim değişikliği veya kirlilik stresine yenik düşmeleri durumunda yabani mercan resiflerini yeniden çoğaltmak için kullanılabilecek bir mercan bankası oluşturmayı umuyor.

Fransa'daki iki hayvanat bahçesi ve projenin yaratıcısı Monaco Bilim Merkezi ile birlikte Hollanda'nın doğusundaki hayvanat bahçesi, doğu Afrika'daki Seyşeller kıyılarından bir düzineden fazla mercan parçasını ele geçirdi.

Hollanda hayvanat bahçesi, 2022'den bu yana mercanların üretimini gerçekleştiriyor ve resiflerin geri kalanına katılabilecek kadar büyük olmadan önce, son derece düzenli bir ortamda büyümelerine olanak tanıyor.

BİLİM ADAMLARI, ISITILAN OKYANUSLARDA DÜNYANIN ÇEVRESİNDEKİ MERCAN RESİFLERİNİN KİTLE BEYAZLANMA YAŞADIĞINI SÖYLÜYOR

Hayvanat bahçesi görevlisi Pascal Kik, “Bu mercanlar için neyin işe yaradığını perde arkasında test ediyoruz. Bu şekilde onları nereye yerleştireceğimizi ve nasıl tutacağımızı biliyoruz” dedi.

Her dalgıç, biri büyük bir mantarı andıran, diğeri dekoratif bir kurabiyeye benzeyen bir mercanı, 8 milyon litrelik (2,1 milyon galon) tankın merkezine yakın bir çıkıntıya yerleştirmeden önce muhabirler tarafından fotoğraflanmak üzere havaya kaldırdı.

Hayvanat bahçesindeki diğer mercanların çok azı vahşi doğadan geliyor. Ya diğer hayvanat bahçeleri tarafından paylaşılıyor ya da el konulduktan sonra Hollandalı gümrük memurları tarafından teslim ediliyor. Kaçak mercan avcılığı, Asya'nın bazı bölgelerindeki mercan resifleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Bu, mercanların doğaya geri döndürülmesini zorlaştıracaktır. Ancak ekip, 14 mercanın nereden geldiğini tam olarak biliyor, bu da gerektiğinde başarılı bir şekilde yeniden kullanılabilme olasılığını artırıyor.

Uluslararası Mercan Kayalıkları Topluluğu'nun genel sekreteri Mark Eakin'e göre mercanlar, denizdeki kilit türler arasında yer alıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi emekli mercan izleme şefi Eakin, deniz hayvanlarının yaklaşık %25'inin hayatlarının bir kısmını mercan resiflerine bağımlı olarak geçirdiğini söylüyor.

Bunun Arnhem'deki gibi projeleri takip etmeyi daha da önemli hale getirdiğini söyledi.

AP'ye konuşan Eakin, “Gerçekten elimizden gelen her türlü tedbiri almamız gereken bir durumdayız.” dedi.

Nisan ayının başlarında, NOAA ve Uluslararası Mercan Kayalıkları Girişimi'nden bilim adamları, dünya çapındaki mercan resiflerinin dördüncü kez küresel ağarmaya maruz kaldığını söyledi.

Ağartma, stres altındaki mercanların onlara canlı renklerini veren algleri dışarı atmasıyla meydana gelir. Algler aynı zamanda mercanın besin kaynağıdır ve ağartma çok uzun sürerse veya çok şiddetli olursa mercan ölebilir.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Dünyanın en büyük mercan kayalığı ekosistemi olan Avustralya'nın Büyük Bariyer Resifi'nde ağartma, 2022'de değerlendirilen mercanların %90'ını etkiledi. Üçüncü en büyük mercan kayalığı olan Florida Mercan Resifi'nde ise geçen yıl önemli ölçüde ağarma yaşandı.

Avustralya'daki James Cook Üniversitesi'nden Great Barrier Reef uzmanı Terry Hughes, dünyanın iklim değişikliğinin verdiği zararı durdurmak için bunun gibi küçük ölçekli restorasyon projeleri yerine daha hızlı ve daha cesur çabalara ihtiyacı olduğunu savunuyor.

“Muhteşem bir ekosistemi bir akvaryumla değiştiremezsiniz” dedi.

Diğerleri her zerrenin yardımcı olduğunu söylüyor.

Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nde mercanlar konusunda uzmanlaşmış deniz biyoloğu Ronald Osinga, “Mercan resifleri, iklim değişikliği nedeniyle tamamen çökecek ilk sistemlerden biri olacaktır” dedi.

Hollanda hayvanat bahçesi girişiminde yer almayan Osinga, “Bunun böyle olması üzücü” dedi. Ancak bunun gibi projeler “iyi bir yedekleme planıdır”.