Mars'ın yörüngesindeki yalpalamanın arkasında Karanlık Madde olabilir

Jandarma

New member
Geçen hafta yayınlanan bir çalışma, Mars'ın yörüngesindeki gözlemlenebilir yalpalamanın sorumlusunun karanlık madde olabileceğini öne sürdü.

Hakemli bilimsel dergi Physical Review'da yayınlanan çalışma, karanlık maddenin mikroskobik veya ilkel kara deliklere zarar verdiği teorisini öne sürüyor.

Bu ilksel kara delikler, astrofiziksel kara deliklerden farklı olarak, Büyük Patlama'dan sonraki saniyelerde yoğun gaz ceplerinin çökerek genişleme nedeniyle evrene dağılmasıyla oluşmuştur.

Bu ilkel kara delikler, bir atom kadar küçük olmalarına rağmen binlerce güneş kütlesinden daha ağır olacak ve karanlık maddeyi oluşturacaktır.

ALABAMA'DA ÇEKİLMİŞ KISMİ AY TUTULMASININ MUHTEŞEM HIZLANDIRILMIŞ VİDEOSU



Mars'ın panoramik görünümü (NASA)


İlk olarak 1930'larda İsviçreli gökbilimci Fritz Zwicky tarafından teorileştirilen karanlık madde, insan gözünün tespit edemeyeceği bir madde biçimidir. Işık ya da enerji yaymaz ancak kabaca evrenin kütlesinin dörtte birini oluşturur. Araştırmacılar onun varlığını diğer görünür maddeler üzerindeki çekim kuvvetine dayanarak öne sürdüler.


karanlık madde evreni


Çıplak gözle tespit edilemese de karanlık maddenin evrenin yaklaşık dörtte birini oluşturduğuna inanılıyor. (NASA)


“İlkel türün yakın karşılaşmaları” başlıklı yeni çalışma, ilksel kara deliklerden oluşan karanlık maddenin, aşırı kütlesi nedeniyle Mars'ın yörüngesini biraz yoldan saptırdığını teorileştiriyor.

MIT fizikçilerinden oluşan araştırmacılar, teorilerini, önerileriyle uyumlu bir Mars yörüngesi simülasyonuyla desteklediler.

MARS ÇALIŞMASI, OKYANUSUN SU MİKTARININ KIRMIZI GEZEGEN YÜZEYİNİN KILLERCE ALTINDA OLABİLECEĞİNİ ÖNERİYOR

Araştırmacılar, bu ilkel kara deliklerin, güneş sistemindeki yakınlaştırmalar sırasında en az on yılda bir Mars'ın yörüngesinde bir yalpalamaya neden olacağını teorileştirdi.


ABD-NASA-PRESEVANCE-ROVER-İNİŞ


NASA tarafından sunulan bu görüntü, NASA'nın Perseverance gezgininin Mars'a güvenli bir şekilde inişini gösteren bir çizimi gösteriyor. (Xinhua/NASA/JPL-Caltech, Getty Images aracılığıyla)


Gökbilimciler, telemetrideki veya gezegenler arasındaki mesafenin ölçülmesindeki ilerlemeler sayesinde böyle bir yalpalamayı tespit edebiliyorlar.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Ortak yazar ve fizik profesörü David Kaiser, “Küçük bir etki aramak için uzayın bu son derece aletli bölgesinden yararlanıyoruz” dedi. “Eğer bunu görürsek, bu, tüm karanlık maddenin Büyük Patlama'dan bir saniyeden daha kısa bir süre sonra ortaya çıkan ve 14 milyar yıldır evrenin etrafında dolaşan kara deliklerden oluştuğu şeklindeki bu hoş fikrin peşinden koşmak için gerçek bir neden sayılır. yıllar.”



Bradford Betz, suç, siyasi konular ve çok daha fazlasını kapsayan Haberler Digital son dakika muhabiridir.