Orionid meteor yağmuru Kasım ayının büyük bölümünde gece gökyüzünü aydınlatacak

Jandarma

New member
Yılın en güzel yağmurlarından biri olarak kabul edilen Orionid meteor yağmuru, önümüzdeki ayın büyük bölümünde gökyüzünü kayan yıldızlarla aydınlatabilir.

NASA, Orionidlerin her yıl Ekim ayı ortasında zirve yaptığını ve meteorların parlaklıkları ve hızlarıyla bilindiğini söyledi.

Kayan yıldızları görebilme yeteneği, gece gökyüzünün açık olmasına bağlıdır; parlak, azalan kambur ay, dolunay ve son çeyrek aşamaları arasında hareket ederek daha sönük meteorları gölgede bırakır ve gökyüzüne bakanların görebileceği meteorların sayısını azaltır.

NASA'ya göre, Orionidlerden bazıları, meteorun ardından arkalarında parlayan “trenler” veya akkor halindeki enkaz parçaları bırakıyor ve bu durum birkaç dakikaya kadar sürebiliyor ve bazı daha hızlı meteorlar da ateş toplarına dönüşebiliyor.

NASA UZAY ARACI, YAŞAMI DESTEKLEYEN KOŞULLARI ARAMAK İÇİN JÜPİTER'İN BUZLU AY'INI TEMİZLEYECEK



Orionid meteor yağmuru, 22 Ekim 2023'te Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Bayingolin Moğol Özerk Bölgesi, Yuli İlçesindeki bir çöl üzerinde gece gökyüzünü aydınlatıyor. (Getty Images aracılığıyla VCG/VCG)


Orionid göktaşları Halley Kuyruklu Yıldızı'nın parçalarıdır ve gece gökyüzündeki en parlak yıldızlardan bazılarıyla çerçevelenmiştir.

NASA, “Halley iç güneş sistemine her döndüğünde, çekirdeği uzaya buz ve kayalık toz saçıyor. Bu toz tanecikleri, Dünya'nın atmosferiyle çarpışırlarsa Ekim ayında Orionidlere ve Mayıs ayında Eta Akvaryumlarına dönüşürler.” dedi.

Pazartesi günü yapılması planlanan meteor yağmurunun zirvesinde, gökyüzü gözlemcileri Kuzey Yarımküre'de nerede olduklarına bağlı olarak saatte 15'e kadar meteor görebiliyordu.

NASA, MARS'IN EN NET GÖRÜNTÜSÜNÜ VE PEYZAJDA GÖRÜLEN MAVİ KAYALARI YAYINLADI


Gökyüzündeki meteorlar


Meteorlar, 22 Ekim 2023'te Çin'in Yuli İlçesindeki Orionid meteor yağmuru sırasında çölün üzerinde gökyüzüne doğru ilerliyor. (Getty Images aracılığıyla VCG/VCG)


Gökyüzünün açık olması önemli olsa da ikinci en önemli izleme koşulu ışık kirliliğinden uzak, karanlık bir gökyüzüdür.

NASA'nın Huntsville, Alabama'daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi'ndeki Meteoroid Çevre Ofisi'ne liderlik eden Bill Cooke, yeni yetişen gökyüzü gözlemcilerinin şehir ışıklarından uzakta bir alan bulmasını öneriyor.

NASA'nın sitesinde “Hazır bir battaniyeyle gelin. Sırt üstü yatın ve gökyüzünün mümkün olduğu kadar çoğunu içine alacak şekilde yukarıya bakın” dedi. “Karanlıkta 30 dakikadan kısa bir sürede gözleriniz alışacak ve meteorları görmeye başlayacaksınız.”

SPACEX, GELECEK YIL MAHsur kalmış NASA ASTRONOTLARINI GERİ GETİRECEK UZAY İSTASYONUNA GÖRE MİSYONU BAŞLATTI


Halley kuyruklu yıldızı gökyüzünde


Halley Kuyruklu Yıldızı Uluru üzerinde, Avustralya'nın taşrasında, 1986. (Gösterim Fotoğrafçılığı/Getty Images)


NASA, Orionidlerin gece yarısından şafağa kadar hem Kuzey hem de Güney Yarımküre'de görülebildiğini söylüyor.

Orionid meteor yağmuru 21 Ekim'de zirveye ulaşırken, Orionidler 22 Kasım'a kadar aktif olacak.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Halley Kuyruklu Yıldızı'nın güneşin etrafında dönmesi 76 yıl sürüyor ve sıradan gökbilimciler tarafından en son 1986'da görülmüştü. NASA, kuyruklu yıldızın 2061 yılına kadar iç güneş sistemine tekrar girmesinin beklenmediğini söyledi.



Greg Wehner, Haberler Digital'in son dakika haber muhabiridir.

Hikaye ipuçları ve [email protected] adresine ve Twitter'da @GregWehner'a gönderilebilir.