Pulli ne demek Karadeniz'de ?

Ilayda

New member
Pulli Ne Demek Karadeniz’de? Bir Hikaye Anlatımıyla Keşfetmek

Merhaba sevgili forumdaşlar! Bugün, sizinle bir kelimenin ötesinde bir anlam arayacağım. Bazen, yaşadığımız yerlerin dilinde, kültüründe ve hatta günlük yaşamında öyle derin ve özel anlamlar vardır ki, onları anlamadan o yerin ruhunu kavrayamayız. İşte “pulli” de bu kelimelerden biri… Karadeniz’de bir kelime, ancak arkasında yılların birikimi, duygusu ve bazen de dramı barındırır.

Bir gün, köydeki eski kahvehanede otururken, dedemin uzun yıllardır arkadaş olduğu Yaşar Amca’nın ağzından duyduğum bu kelime, beni biraz düşündürmüştü. Hemen herkesin bildiği, ama çoğumuzun tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği bir kelime. “Pulli”… Karadeniz’de “pulli” ne demek? Ne zaman kullanılır? Ve bu kelimenin ardında nasıl bir hikaye var? Şimdi, gelin, bunu bir hikaye ile birlikte keşfedelim. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik, kadınların ise empatik ve ilişkisel bakış açılarını yansıtan karakterler üzerinden…

Bir Yaz Günü: Pulli’nin İlk Kez Duyulması

Yaz aylarıydı, Karadeniz’in kıyısındaki köyümüzdeki hava sıcaktı ama yine de o deniz kokusu insanı rahatlatıyordu. Ben, genç bir delikanlı olarak, dağ yolunda yürürken dedemin eski arkadaşı Yaşar Amca’nın kahvehanede olduğunu fark ettim. Çocukluğumdan beri Yaşar Amca’yı hep dinlemişimdir. Her sözü bir ders, her gülüşü bir hatıra gibi gelir bana. O gün, yine keyifli bir sohbetin ortasında Yaşar Amca, tavla oynayan yaşlı adamların yanından, usulca “pulli” kelimesini duydu.

O an, hemen kafamda bir soru işareti oluştu: “Pulli ne demek?”

“Yaşar Amca, pulli ne demek, hep duyuyorum ama tam anlayamadım,” dedim. Yaşar Amca, uzun beyaz sakalını bir kez okşayarak, bana bakıp “Valla evlat, o kelime her şeyi anlatır aslında… Gel, anlatayım,” dedi.

Yaşar Amca, söze şöyle başladı: “Pulli, evlat, Karadeniz’in en özel, en değerli kelimelerinden biridir. Seninle konuşacağım ama dikkat et, her pulli her yere söylenmez. Karadeniz’de, birine ‘pulli’ dediğinde, o kişi ya sana çok yakın olmalı ya da seni çok iyi tanımalıdır. Çünkü bu kelime, seni sevmenin, sana değer vermenin, sana sahip çıkmanın bir işaretidir.”

Erkeklerin Stratejik Bakışı: Pulli’nin Derin Anlamı

Yaşar Amca, devam ederken, erkeklerin bakış açısını biraz daha belirginleştirerek, “Pulli, aslında bir tür stratejik değer taşıyor,” dedi. “Özellikle bir ailede, birbirine olan bağlılık, kararlılık ve dayanışma anlamına gelir. Karadenizli bir erkek, ‘pulli’ diyorsa, bunun altında sadece bir kelime değil, yıllarca süren bir bağ vardır.”

Bunu anlamak için, Yaşar Amca’nın geçmişinden bir örnek verdi. Bir zamanlar, köydeki büyük bir ağaçta iş yapan bir adam vardı, Hüsamettin. O günlerden, Yaşar Amca, Hüsamettin’in herkesin işini kolaylaştıran, çözüm odaklı biri olduğunu hatırlıyordu. Yaşar Amca, “Ona pulli dedik, çünkü onun yeri farklıydı; hepimizin sorunlarını çözüverdi, stratejik hareket ederdi.” dedi.

İşte, erkekler için pulli kelimesinin anlamı biraz daha “değerli” ve “önemli” kişilere yöneliktir. Stratejik düşünme ve sorun çözme yeteneği, Karadenizli bir adamın karakterinde önemli bir yer tutar. “Pulli”, çözüm odaklı bir kişinin etrafında oluşan güvenin simgesidir.

Kadınların Empatik Bakışı: İlişkilerde ve Toplumda Pulli’nin Yeri

Yaşar Amca’nın anlatımını dinlerken, kadının bakış açısının da önemli olduğunu düşündüm. Karadenizli bir kadının pulliye yüklediği anlam çok farklıdır. “Pulli” demek, bir kadının toplumdaki yerini, ailesine olan bağlılığını ve duygusal derinliğini de ifade eder. Kadınlar, sevdiklerine olan bağlılıklarını bazen kelimelerle değil, davranışlarıyla gösterirler, ama bu kelime, onların duygusal dünyasının bir yansımasıdır.

Bir akşam, Yaşar Amca’nın yanındaki hanımla konuşurken, kelimenin duygusal anlamını daha iyi kavrayabildim. Yaşar Amca’nın eşi, elinde taze pişirdiği ekmeği keserken, “Pulli demek, birini kendin gibi sevmek demektir,” dedi. “O kelime, sadece bir sıfat değil, bir duygudur. Bunu her zaman sadece aile içinde kullanmazsınız, bazen sokakta, bazen de yabancı biri için de hissedebilirsiniz.”

Kadınların bakış açısıyla pulli, samimiyetin ve içtenliğin bir göstergesidir. Kadınlar, bu kelimeyle, sevdiklerinin yalnızca dışsal özelliklerine değil, içsel dünyalarına da derinlemesine bakarlar. Bir kadının pulli dediği kişi, hem ailedeki hem de toplumdaki yerini sağlamlaştırır.

Hikayenin Duygusal Derinliği: Karadeniz’de Pulli’nin Anlamı

Zamanla, “pulli” kelimesi benim için sadece bir sözcük olmaktan çıktı. Bu, Karadeniz’in sıcak ve samimi dünyasında, insanların birbirine olan bağlılığının, güveninin, ve saygısının bir simgesi haline geldi. Yaşar Amca ve eşi, bana bu kelimenin hayatlarındaki yerini anlattıkça, ben de o derin bağları hissettim. Pulli, tıpkı dağlardaki rüzgar gibi, zamanla daha da belirginleşiyor, yerleşiyor ve kalıyor.

Bu hikaye, sadece Karadeniz’in ruhunu değil, aslında her topluluğun birbirine olan bağlılığını ve dayanışmasını anlatan bir öğüt gibi. “Pulli” dediğimizde, birine sadece sevgi ve saygı değil, ona duyduğumuz güveni de ifade ediyoruz. İşte bu, Karadeniz’in sıcaklığı ve insanlarının içtenliğiyle birleşen bir anlam taşıyor.

Tartışmaya Davet: Pulli’nin Anlamı Üzerine Sizin Fikriniz Ne?

Şimdi, forumdaşlar, sizlere birkaç soru sormak istiyorum:

- “Pulli” kelimesi, sizin için ne ifade ediyor?

- Karadeniz dışında da bu tür kelimelere rastladınız mı?

- Toplumların kendilerini tanımlarken kullandıkları özel kelimelerin, insan ilişkilerine nasıl bir etkisi vardır?

Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum!